Förnyelse (Artikel till Boråskuriren)

Förnyelse

Det har varit mycket nytt i mitt liv på sistone. För lite mer än ett år sen föddes min son Otis, och under hela hösten har jag varit föräldraledig. Jag har köpt ett hus som renoveras fast jag knappt hållit i en hammare än mindre en borrmaskin tidigare, men det finns youtube.

Jag passade även på att säga upp mig från kanske Borås bästa jobb med att hjälpa unga människor starta och driva företag, för att starta och driva ett eget. Jag som person söker förändring och förnyelse. Det sägs att det är utanför vår comfort zone som vi utvecklas mest och bäst som personer. Jag är säker på att detta i stor utsträckning även gäller företag.

Men jag ser att många speciellt av de större företagen lever efter gamla traditioner och gamla sätt att göra affärer. Det funkade igår, varför skulle det inte funka imorgon. Såhär har vi alltid gjort och såhär kommer vi alltid att göra. Har jag ofta fått höra.

Under mina föreläsningar om trender för studenter så har jag alltid brukat börja med att säga att vi lever i fruktansvärt spännande tider, det pågår revolutioner överallt och då menar jag inte med bomber och granater utan med affärsmodeller, kommunikation och logistik. Allting går så fruktansvärt fort idag, via nätet kan trender spridas världen över på bara några dagar, ibland på några timmar. Jag har alltid haft ena foten i musikvärlden och ett av mina första företag jag startade var ett skivbolag, när jag var 14. På den tiden kopierade band egna kasetter som såldes på spelningar och jag kommer ihåg när en väns farsa köpte en av de första CD-brännarna och vi drömde om att istället för kasetter kopiera CD skivor, men rent ekonomiskt så var det bara drömmar på den tiden. Brännaren kostade över 10 tkr och en tomskiva nära en hundralapp. På bara några år halverades priserna och idag kostar en brännare nära en hundralapp. Och detta var i mitten av 90-talet. Hur mycket har inte hänt de senaste 5 åren när vi tittar på musikindustrin. Vem lyssnar fortfarande idag på CD-skivor? Hur kommer vår konsumtion av media och andra produkter att se ut om 5 år? Jag följer med stort intresse hur 3D skrivaren kommer att påverka våra köpvanor. En skrivare som för några år sedan kostade 60 tkr kan du idag köpa för halva priset, dubbelt så bra. Hur kommer detta påverka logistik och försäljning inom design och presentbranschen? Fler revolutioner i form av sakernas internet, big data och person till person ekonomier är nya trender som kräver förnyelse av dagens företag om de vill fortsätta vara morgondagens företag.

Till och med språket är i ständig förändring och tidigare så hade varje generation sitt eget språk, idag går det så fort att det är nästan så att varje årskull har sina egna koder och ord så att även jag har svårt att hänga med. Och om vi inte ens kan förstå vad de unga pratar om idag hur ska vi någonsin kunna göra affärer med dem? Vem hade till exempel hört talas om Facebook för tio år sedan, en plattform som för de unga idag är gamla nyheter och väljer andra kanaler för kommunikation.

Jag vill uppmana både människor och företag att söka förnyelse, förändring, evolution och revolution. Ta en tur utanför er comfort zone och utvecklas för att bättre möta morgondagen.

(Artikel skriver till den numera nerlagda lokaltidningen Boråskuriren i Borås.)