Press: Kulturskolan utvecklar höstens program med spel

Från BT.se:
http://www.bt.se/kind/kulturskolan-utvecklar-hostens-program-med-spel/

Musik, dans, teater, bild och spelutveckling. Spel är absolut ett kreativt uttryck menar läraren Janne Kemi, som under hösten undervisar på den helt nya kursen i spelutveckling på Tranemo Kulturskola.

På kulturskolans nya kurs får barn lära sig att göra egna datorspel.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Datorspel, TV-spel, mobilspel och brädspel. Det finns många former av spel och på Tranemo Kulturskola kommer eleverna under hösten ha möjlighet att prova på de flesta på den nya kursen i spelutveckling.

– Spel är ett väldigt roligt medium. Många unga människor spelar mycket dator- och TV-spel, så det vore roligt att få dem intresserade av att även bygga egna spel, säger Janne Kemi från Uddebo Makerspace.

Uddebo Makerspace är en ideell förening och digital verkstad, och är de som kommer att hålla i kursen på Tranemo Kulturskola. De har sedan tidigare flera samarbeten kring teknik med både kulturskolan och biblioteken i Tranemo och Svenljunga. När Tranemo Kulturskola funderade på fler sätt att nå nya ungdomar kontaktade de Uddebo Makerspace och frågade om de ville ge en kurs i spelutveckling.

– Spelutveckling innebär många olika kulturella uttryck. När man jobbar med spel måste man både göra grafik till spelet, illustrera och skissa, man behöver göra musik, ljudeffekter och hitta på en historia, säger Janne Kemi.

– Under kursen tänker vi inte att alla ska hinna bli superduktiga på allt. I gruppen finns kanske någon som är duktig på att rita och någon som är bra på musik. Men alla ska få testa på alla delar.

Under kursen kommer de förutom de konstnärliga och tekniska bitarna även prata om och titta på olika sorters spel, fundera kring hur spel fungerar och vad som gör ett spel bra.

Vad tycker du är viktigt för ett bra spel?

– För mig är det viktigt att spelet har en bra historia, att där finns något som engagerar mig. Det gäller att hitta en bra idé, något som är roligt och får folk engagerade i spelet.

Den nya kursen har redan väckt stort intresse. Det finns ingen åldersgräns och det krävs inga förkunskaper för att gå kursen, men för att kunna jobba i spelprogrammen behöver eleverna kunna läsa och förstå en del engelska.

Anmälan till kursen är öppen och förhoppningen är att kursen kommer att starta i oktober.