Trend: Gamification

Hur levlar jag i ditt företag?

Gamification är en ny trend inom affärsutveckling där man har börjat titta på vad det är som gör spel så roligt? Varför tillbringar personer timmar online framför World of Warcraft och andra liknande spel. När man skapar ett spel så pratar man om spelmotorik. Det är viktigt i ett spel att hålla intresset uppe hos spelaren, speciellt i tex WoW där spelet inte har ett direkt slut utan kan gå på i all evighet. Man kan självklart göra det med bra historier men mer handlar det om att man hela tiden vill få något nytt. Man vill komma till en ny nivå, få en ny färdighet, klara av ett nytt uppdrag som tar mig vidare till nästa osv. Detta har man nu börjar snegla på även när vi pratar om affärsmodeller och marknadsföring.

gamification-at-work

Spelmotorik

 ”Badges” för prestationer, ett diplom för att man genomfört ett speciellt ”uppdrag”

 Nivåer. Man får inte tillgång till allt på nivå 1 utan måste kämpa för att ”levla” till nästa nivå.

 Highscore-listor. Användarna vill självklart kunna visa andra hur duktiga de är, ha nått att försvara och nått att kämpa för.

 En förloppsindikator som visar hur långt man kommit med en speciell uppgift.

 Virtuell valuta

 ”Multiplayer” Det är mycket roligare att spela tillsammans.

 Byteshandel mellan användare

 Utmaningar mellan användarna

 Traditionella småspel som distraktion eller som ett pedagogiskt verktyg.

Nu är ju självklart inte detta något helt nytt inom affärsvärlden utan företag har använt bonussystem, kundklubbar, lojalitetsprogram och liknande system länge men nu har man börjat vidareutveckla detta genom att studera spel och vad det är med spelmotoriken som får folk att lägga så mycket tid på spelande.

Kan du skapa olika nivåer i ditt företag? Måste jag nå en ny nivå innan jag får tillgång till att köpa alla produkter eller tjänster? Delar ni ut diplom som jag kan lägga på tex min webbsida eller på andra sätt visa mina vänner att jag klarat något. Tänk tex på Trippel-A diplomet. Finns det en highscore-lista som gör att jag återkommer och fortsätter kämpa för att finnas kvar på toppen? Är ert företag ett multiplayer spel? Blir det roligare om vi är flera? Socialt? Har ni ett bonussystem eller en egen valuta? Kan jag till och med tjäna pengar som kund hos er genom att sälja till era andra kunder? Kan jag utmana era andra kunder på något sätt? Kan du använda småspel för att utbilda dina kunder i dina produkter?

Exempel på idéer som använder sig av spelmotorik är tex träning och rese appar som foursquare, nike+, runkeeper. Det finns olika forum där man får poäng för att hjälpa andra användare och får nya nivåer och nya funktioner på forumet och sidan. Miljöbilen vars instrumentpanel ändrar utseende beroende på hur miljövänligt man kör, och detta synkas mot andra bilister för att se vem som kör miljövänligast osv.

Så ta en stund och fundera på hur skulle du kunna göra ditt företag till ett spel för att öka interaktionen med dig och din kund och mellan dina kunder?