Artikel från BT
– Makerspace-kulturen är större i städerna. På landsbygden är det mer ensamma hemmafixare som behöver fixa saker själva, säger Gustav Bodell och Janne Kemi från Uddebo makerspace. De vill inspirera fler att experimentera med teknik.

Experimentlust och ett brinnande intresse för problemlösning ligger bakom Uddebo makerspace. Men här finns också en vilja att dela kunskap och erfarenheter.
– Det är som en syjunta, vi byter mönster och lär av varandra, säger Gustav Bodell.
Arbetsrummet inne i Uddebo väveri är fullt av prylar och tekniska detaljer. På ett bord mitt i rummet ligger färgglada komponenter, sladdar och en manick med en liten visp som är ihop-tejpad med fyra färgpennor.
– Det är en väldigt enkel ritrobot. Vi har haft med den som ett exempel när vi haft aktiviteter på biblioteket, säger Janne Kemi.

Uddebo makerspace är en ideell förening med privatpersoner och företag bland medlemmarna. Kontoret i Uddebo fungerar som föreningslokal men är också arbetsplats för Gustav Bodell och Janne Kemi.
– Vi har våra egna verksamheter och kan samtidigt inspirera och hjälpa varandra inofficiellt, säger Janne Kemi.
Gustav Bodell jobbar med grafisk design och visualiserar mycket med hjälp av 3D-teknik. Janne Kemi jobbar med programmering.
”Vi kan inte fortsätta nykonsumera teknik och prylar som vi gör.”
Just utbyte av kunskap och idéer är en av grundstenarna inom makerspace-kulturen. Återbruk är en annan. Det är många som mekar och lagar elektroniska prylar.
Gustav Bodell har också startat ett cykelkök som håller till i väveriets källare. Också det är en del av makerspace-kulturen.
– Om någonting går sönder kan man laga det, vi kan inte fortsätta nykonsumera teknik och prylar som vi gör. Det handlar om hur vi ska leva i framtiden, säger Gustav Bodell.
Med hjälp av en 3D-skrivare kan han tillverka de skruvar eller andra detaljer som behövs för att laga det som är trasigt. Men han lockas också av att skapa nytt.
– Drömmen vore att ha tillgång till ett helt bibliotek med verktyg och komponenter så att man kan jobba helt ohämmat utifrån sin kreativitet, säger Gustav Bodell.
Han själv använder Uddebo makerspace som en del i sitt arbete men också för sin egen kreativa utveckling. Han visar en ritrobot som han jobbat med under flera år.
”Det var en extremt tillfredsställande känsla när jag fick den att fungera.”
– För mig var det ett läroprojekt för att få ihop elektronik och hårdvara. Jag har aldrig byggt en maskin tidigare och visste inte om jag skulle klara det, säger han.
Inne i lokalen hänger bilder som är ritade av roboten. Det hade gått fortare att ge ett tryckeri uppdraget att skriva ut bilderna, men det är inte poängen.
– Det var en extremt tillfredsställande känsla när jag fick den att fungera, säger Gustav Bodell.
Han säger att det sociala också är en viktig del i ett makerspace.
– Det är härligt att se vad andra gör. Den som går ner till cykelköket för att olja en kedja kanske stannar i tre timmar för att prata med de människor som är där, säger han.

Sedan två år tillbaka driver Uddebo makerspace ett projekt tillsammans med biblioteket i Tranemo. Ett projekt som vill väcka människors nyfikenhet kring teknik.
”Vi kan inte allt, men här kan vi hjälpa människor att ta ett första steg till att komma vidare.”
– Vi vill få folk att förstå att de kan mycket mer än de tror, säger Janne Kemi.
Bibliotekets utbud har breddats med 3D-skrivare, och pappersskärare som kan användas i nyttosyfte eller för att utforska kreativiteten.
Janne Kemi och Gustav Bodell har bland annat haft träffar om enkel programmering, hur man bygger en robot och stop-motion-film.

– Vi kan inte allt, men här kan vi hjälpa människor att ta ett första steg till att komma vidare. Det handlar inte alltid om att få svar på allt, säger Janne Kemi.
Han tar fram några färgglada elektronikbyggblock som han kopplar ihop lite på måfå.
– Det här är grunden till programmering. När små barn, under sex-sju år sitter med det här fattar de snabbt hur det funkar eftersom de inte har några förutfattade meningar, säger Janne kemi.
”Här i väveriet finns utrymme för att bredda verksamheten, men vi behöver vara några fler för att kunna genomföra det.”
Uddebo makerspace vill vara en allmän mötesplats för skapande och experimentlusta. Det här är något de hoppas kunna utveckla ännu mer.
Visionen är att få till en större gemensam verkstad med verktyg och teknik för allt från digital 3D-teknik, till cykelreparationer och symaskiner.

– Vi vill gärna samarbeta med fler företag i närheten. Här i väveriet finns utrymme för att bredda verksamheten, men vi behöver vara några fler för att kunna genomföra det, säger Janne Kemi.