Trend: Från tjänster till hårdvara

Tillbaka till hårdvara?

När jag pratar om affärsutveckling, kommunikation, försäljning och trender inom dessa så brukar jag prata om ”pendeln” som svänger fram och tillbaks mellan olika inriktningar. Tex Masskonsumtion vs Customization osv! Ofta tar dessa pendelsvängningar lång tid, tiotals år innan den tidigare trenden blir trend igen, i detta exempel känns det i alla fall för mig att det har pendlat väldigt snabbt. Kanske är det så att allting kommer gå mycket snabbare i den globala uppkopplade världen nu att snart är dessa pendelsvängningar och trender oviktiga att hålla koll på? Det kommer vara så snabba svängar och så många trender att det inte spelar något roll? Nåja, ett sidospår och kanske ett annat inlägg.

Tillbaks till ämnet. Vi gick från att prata om produktutveckling till att prata om tjänsteutveckling av produkter till att nästan uteslutande utveckla rena tjänster. Men nu börjar jag se en trend om att vi utvecklar produkter igen. Hårdvara har gjort en comeback!

Google lanserar glasögon. Ett av de hetaste startupsen ”over there” är Pebble med smarta klockor. Och en våg av DIY kultur och hackerspaces som makers poppar upp över hela världen. Ny teknik med 3D skrivare öppnar upp nya möjligheter för nya affärsmodeller och det känns som att alla pratar hårdvara igen.

Lite uppkäftigt har jag brukat fråga produktutvecklarna när jag föreläser för dem om kreativitet att bör de vara rädda/förberedda för den revolution/evolution som skakade om musikindustrin med nedladdning. Kommer det snart att dyka upp ett ”piratebay” med H&M kopior, IKEA möbler och andra produkter man helt enkelt printar hemma själv?
De brukar skratta och säga att det är Sci-Fi. Men framtiden är redan här – thingiverse.com

Hur ska affärsmodellerna för produkter se ut när vi själva kan producera det vi vill ha? retro_walking_wind_up_robot_keychain_1

Vad vill du kunna printa ut hemma?